Δράση Υ/Β κατά τον 2ο ΠΠ

Η κήρυξη του πολέμου βρίσκει τη Διοίκηση Υποβρυχίων να έχει κάτω από τις διαταγές τις έξι υποβρύχια. Αυτά ήταν τα:

 

ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ-1)
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ-2)
ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3)
ΝΗΡΕΥΣ (Υ-4)
ΤΡΙΤΩΝ (Υ-5)
ΓΛΑΥΚΟΣ (Υ-6)

 

Τα υποβρύχια αυτά είχαν πολλές τεχνικές και επιχειρησιακές ελλείψεις και είχαν υπερβεί το τότε παραδεδεγμένο όριο ζωής των 10 ετών. Είχαν μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 60 μέτρα. Βοηθητικά μηχανήματα πολύπλοκα, ευαίσθητα και επιρρεπή σε βλάβες. Πρωραία πηδάλια που δεν αναδιπλώνονταν. Κύριες μηχανές που παρουσίαζαν συχνές βλάβες και βραχυκυκλώματα. Δεν διέθεταν θαλασσέρματα ταχείας κατάδυσης, πορειογράφο και υπολογιστή βολής τορπιλλών.

 

Δράση Υ/Β κατά τον 2ο ΠΠ

 

Παρόλα τα προβλήματά τους τα Υποβρύχια αυτά εκτέλεσαν πλήθος πολεμικών περιπολιών, καθόλη την πρώτη φάση του πολέμου στην Αδριατική (ΟΚΤ 1940 - ΑΠΡ 1941), πλην του «ΓΛΑΥΚΟΣ» το οποίο ήταν καθηλωμένο στη Βάση Υποβρυχίων εκτελώντας επισκευές.

 

Τον Απρίλιο του '41, με την αποδημία του Στόλου στη Μέση Ανατολή τα πέντε υποβρύχια (ο «ΠΡΩΤΕΥΣ» έχει ήδη βυθιστεί στην Αδριατική 29/12/1940), θα ενταχθούν στη δύναμη του 1 ου Βρετανικού Στολίσκου Υ/Β και με έδρα, κατά περίπτωση, την Αλεξάνδρεια, την Βηρυτό και τη Μάλτα θα εκτελέσουν πολεμικές περιπολίες στο Αιγαίο καθ' όλη τη δεύτερη φάση του πολέμου (ΜΑΙ 1941 - ΟΚΤ 1944). Ο Ελληνικός Στολίσκος Υ/Β στη φάση αυτή θα ενισχυθεί με δύο υποβρύχια το MATΡΩΖΟΣ (Υ -7) , πρώην ιταλικό PERLA και το ΠΙΠΙΝΟΣ (Υ - 8) , νεότευκτο Βρετανικής κατασκευής τ." V ".