Ναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ

 

Ναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ

 

Ο Ναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης το 1959. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1977 και αποφοίτησε το 1981 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.

 Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και έχει εξειδικευθεί σε θέματα Συνεννοήσεως (Σν). Είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Science in Electrical Engineering από το Naval Postgraduate School (NPS), Monterey, CA (ΗΠΑ).

 Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ) και κυρίως Φρεγάτες (Φ/Γ) ως Αξιωματικός Σν, Διευθυντής Οπλισμού και Ύπαρχος.

Έχει διατελέσει Κυβερνήτης της Κ/Φ ΔΟΞΑ και της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, καθώς και Διοικητής Μοίρας Κανονιοφόρων και 1ης Μοίρας Φρεγατών.

Έχει υπηρετήσει επίσης σε διάφορες επιτελικές θέσεις της Διοίκησης Φρεγατών, του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Επιπρόσθετα έχει διατελέσει Διοικητής του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), Διευθυντής της Διευθύνσεως Ναυτικών Όπλων του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, Διευθυντής της Διευθύνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του ΑΣ, Διευθυντής του Γ΄ Κλάδου του ΓΕΝ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΕΘΑ, Υπαρχηγός Στόλου, Υποδιοικητής ΣΕΘΑ, και Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ).

Το Μάρτιο 2015 ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Στόλου και τη 15 Σεπτεμβρίου 2015 σε εκτέλεση σχετικής απόφασης ΚΥΣΕΑ παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Στις 16 Ιανουαρίου 2017 παρέδωσε καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΝ σύμφωνα με την υπ'αριθμ. 2/Σ 1η απόφαση ΚΥΣΕΑ.

Προαγωγές

Εισαγωγή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: 1977
Σημαιοφόρος: 1981
Ανθυποπλοίαρχος: 1984
Υποπλοίαρχος: 1988
Πλωτάρχης: 1993
Αντιπλοίαρχος: 1997
Πλοίαρχος : 2005
Αρχιπλοίαρχος : 2010
Υποναύαρχος : 2012
Αντιναύαρχος : 2015
Ναύαρχος : 2017
 

Παράσημα – Μετάλλια – Διαμνημονεύσεις

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως
Μετάλλιο απελευθέρωσης του Κουβέιτ (Σαουδική Αραβία)
Μετάλλιο Βασιλέως Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας
Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου
Σταυρός Αξίας και Τιμής
Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδας Γ΄, Β΄ και Α΄ Τάξεως
Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως
Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως
Διαμνημόνευση Ειρηνευτικών Αποστολών

Οικογενειακή Κατάσταση
Ο Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ είναι νυμφευμένος και έχει έναν υιό.