Περιήγηση

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ (ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ)

 

Περιήγηση

 

 

Πρόκειται για λιθόκτιστη διώροφη οικοδομή που ανεγέρθη το 1846 και προοριζόταν για θερινό ανάκτορο του βασιλέα Όθωνα. Σήμερα χρησιμοποιείται για στέγαση των υπηρεσιών του Κ.Ε Πόρος, για διαμερίσματα Αξιωματικών καθώς και για ξενώνες παραθεριστών.

 

ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΕΩΣ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

Δύνανται να ενδιαιτηθούν συνολικά περίπου 680 άτομα σε περίπτωση παροχής υποστήριξης ΔΜ σε δραστηριότητες του ΠΝ.

Περιήγηση

 

 

ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ

Περιήγηση

Χρησιμοποιείται για την σίτιση Ναυτών μονίμου πληρώματος. Είναι χωρητικότητας 320 ατόμων. Η αίθουσα είναι κατάλληλη για παρουσιάσεις, διαλέξεις κ.λ.π.

 

 

 

 

 

 

ΝΑΥΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΠΟΡΟΥ
( Ν.Θ.Π.)

Το Ν.Θ.Π. κατά τους θερινούς μήνες παρέχει υγειονομική περίθαλψη στους παραθεριστές, στο μόνιμο προσωπικό του κέντρου καθώς και  παροχή πρώτων βοηθειών σε έκτακτα περιστατικά πολιτών ασθενών, κατοίκων της περιοχής Πόρου. Υφίσταται Ακτινολογικό εργαστήριο με ακτινολόγο, το οποίο εξυπηρετεί εκτός από τις ανάγκες Κέντρου και έκτατα περιστασιακά πολιτών Ν. Πόρου.


 

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

 

Χώροι που στεγάζονται συνεργεία τεχνικής υποστήριξης για της ανάγκες του κέντρου             (Μηχανουργείο, Ηλεκτρολογείο, συνεργείο Η/Ν, Ξυλουργείο). 

 

 

 

 

 

ΛΕΜΒΑΡΧΕΙΟ

 

Χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Α.Ε.Π.Ν. (Αθλητική Ένωση Πολεμικού Ναυτικού) αλλά και των ναυταθλητικών ομίλων του δήμου Πόρου.

 

 

 

 

 

 

 

   

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

 

Περιήγηση

Υφίστανται γήπεδο ποδοσφαίρου, καθώς και στίβος. Διαθέτει κερκίδα χωρητικότητας 600 ατόμων. Καλύπτει τις ανάγκες τόσο του κέντρου όσο των ομίλων και πολιτών του δήμου Πόρου.

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Ο Ιερός ναός του Κέντρου είναι τρίκλιτος βασιλική και είναι αφιερωμένη στον προστάτη του Π.Ν Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Μόδεστο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο. Κατασκευάστηκε το 1898 στις εγκαταστάσεις του πρώτου Ναυστάθμου του ελληνικού κράτους. Για την ανοικοδόμηση του Ναού εργάστηκαν Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες. Χώρος ιερός και άγιος, προσφέρει εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα λειτουργική και πνευματική ζωή σε όσους υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Περιήγηση

 

 

OIKHMA ΝΗΣΙΔΟΣ

 

 

Περιήγηση

Λιθόκτιστη κεραμοσκεπής οικοδομή ανεγερθείσα το 1896.

 

 

ΜΝΗΜΕΙΑ

Την ιστορία του ΚΕ ΠΟΡΟΣ σημάδεψαν με την παρουσία τους δύο από τους πλέον επιφανείς Φιλέλληνες, ο Αλέξανδρος ΚΟΛΒΕ και ο Φραγκίσκος ΑΣΤΙΞ, οι οποίοι με την προσφορά τους συνέβαλαν καθοριστικά στον απελευθερωτικό αγώνα μας κατά των κατακτητών.

Αλέξανδρος ΚΟΛΒΕ (1793 - 1860). Γεννήθηκε στο Βερολίνο και υπηρέτησε ως Αξιωματικός στην Πρώσικη Στρατιά. Μετά τη μάχη του Βατερλώ, τραυματισμένος ον, επηρεασμένος από το πάθος του απελευθερωτικού  αγώνα μας,  ήρθε στην Ελλάδα και πρόσφερε τις πολύτιμες οικονομοτεχνικές υπηρεσίες του. Στις 20 Ιουλίου 1833 ιδρύθηκε στο ναύσταθμο του Πόρου το Διευθυντήριο επί των Ναυτικών και  διορίσθηκε ως επικεφαλής του νεοσύστατου οικονομικού κλάδου με τον βαθμό του Επιμελητού  και  συνέχισε να ασχολείται με την οργάνωση της οικονομικής υπηρεσίας και την ανάπτυξη της λογιστικής στο ΠΝ.  Το 1860 απεβίωσε στον Πόρο και ενταφιάστηκε μέσα στο νέο ναύσταθμο του Πόρου ,εντός του Κέντρου, όπου με δημόσια δαπάνη ανεγέρθηκε μνημείο πλησίον στο μνημείο του  φιλέλληνα  Άστιγξ .

Περιήγηση

 

Περιήγηση

Φραγκίσκος ΑΣΤΙΞ (1794 - 1828). Γιος Στρατηγού Άγγλου αριστοκράτη, υπηρέτησε από 14 ετών στο Αγγλικό Ναυτικό και επηρεασμένος από το πάθος των Ελλήνων για απελευθέρωση ήρθε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1822, υπηρέτησε ως Κυβερνήτης στο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων όπου και τραυματίστηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου και απεβίωσε μόλις σε ηλικία 34 ετών και ενταφιάστηκε στην Αίγινα. Το 1829 μεταφέρθηκε η κόνις του στον Πόρο και προς τιμή του ανεγέρθη το εικονιζόμενο μνημείο.

 

 

 

 

 

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ