Ιστορικό

Ιστορικό

Το νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Παπαρρηγοπούλου και Παλαιών Πατρών Γερμανού, γνωστό ως Υπουργείο των Ναυτικών, όπου σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες της ΔΔΜΝ είναι ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα διατηρητέα κτίρια των Αθηνών. Αν και έχει κτιστεί στα μέσα του περασμένου αιώνα παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα ωραιότερα κτίσματα των Αθηνών.

 

Η στενή σχέση του με την πλατεία τόσο στη θέση του, όσο και στο ρόλο του συγκεκριμένου χώρου κατά την διάρκεια των πολιτικών εξελίξεων που διαδραματίστηκαν στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου το 1913, ο Αρχηγός του Στόλου Ναύαρχος Π.Κουντουριώτη, μαζί με τον Πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο, ανήγγειλαν στον Ελληνικό λαό τις καθοριστικές αυτές επιτυχίες από το μπαλκόνι του Υπουργείου Ναυτικών.

Με την ανακήρυξη της Αθήνας ως νέας πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους το 1833, πολλοί εύποροι ομογενείς και φιλέλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, αγοράζοντας οικόπεδα και κτήματα.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Ιωάννης Σκυλίτσης, γνωστός εύπορος έμπορος των Αθηνών, στον οποίο ανήκε το γωνιακό οικόπεδο εκτάσεως 1031 τετραγωνικών πήχεων (περίπου μισό στρέμμα) στη συμβολή των οδών Παπαρρηγοπούλου και Π.Π.Γερμανού.

Σε αυτό το οικόπεδο, το 1844 ολοκληρώθηκε η ανέγερση της πολυτελέστατης ημιτριόροφης κατοικίας που χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογενείας μέχρι το 1865.

Μετά από 4 χρόνια, το 1869, οι κληρονόμοι του Ιωάννη Σκυλίτση πούλησαν το κτίριο στο Ελληνικό Δημόσιο. Από το 1884 στεγάζεται σε αυτό, ένα από τα πρώτα Υπουργεία του νέου Ελληνικού Κράτους, το Υπουργείο Ναυτικών.

Το 1879, το διπλανό οικόπεδο, ιδιοκτησία Σ.Δεημέζη, αγοράζεται από το νεοσύστατο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) το οποίο, 5 χρόνια αργότερα, ανεγείρει στη θέση αυτή ημιτριόροφη οικοδομή.

Το νέο αυτό κτίριο θα αγορασθεί, το 1887 από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του Υπουργείου Ναυτικών. Στο κτίριο συνεχίζει να συστεγάζεται το ΝΑΤ μέχρι το 1938.

Τα κτίρια θα ενωθούν, το 1890 από τις επεμβάσεις διαρρύθμισης των εσωτερικών χώρων ένας επιπλέον όροφος θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες. Το 1951 εγκαθίσταται στο κτίριο το ΓΕΝ και προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες κτίστηκαν δύο επιπλέον, μικρής έκτασης, όροφοι (δώματα). Παρά τις διάφορες εργασίες που έγιναν κατά την ενοποίηση των δύο κτιρίων, η αρχική τους όψη δεν μεταβάλλεται σημαντικά.

Κατά τα νεώτερα έτη έγιναν τα εξής κατά χρονολογική σειρά :

1973 Ενίσχυση / ενδυνάμωση φέρουσας τοιχοποιίας (θεμελίων) με οπλισμένο σκυρόδεμα στο χώρο δημιουργίας κέντρου σημάτων.

1981 Αποκατάσταση περιορισμένου αριθμού ρωγμών υπεράνω θυρών, προκληθεισών εκ του σεισμούτων Αλκυονίδων.

1993 Mε μέριμνα του τότε Διοικητή ΔΔΜΝ Υποναυάρχου (Μ) Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Π.Ν. και του Αρχιπλοιάρχου Π. ΛΟΥΜΑΚΗ Π.Ν , Αρχιεπιστολέα ,άρχισαν οι διαδικασίες για την αποκάλυψη και συντήρηση της κεντρικής οροφογραφίας και των αντίστοιχων τοιχογραφιών, με την εργασία των στρατευσίμων συντηρητών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων Μηνά Χατζηχρήστου, Κώστα Παπαπαναγιώτου και Σπύρου Τσίμα οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο του 1994.

1994

α. Ενίσχυση / ενδυνάμωση φέρουσας τοιχοποιίας με οπλισμένο σκυρόδεμα στο χώρο δημιουργίας Γραφείου ΥΕΘΑ.

β. Μετατροπή και δημιουργία χώρου για φιλοξενία Γραφείων Εντευκτηρίου ΕΑΑΝ. (Σύνδεση με εσωτερική κλίμακα Ισογείου με 1ο όροφο)

2002

Εκτελέσθηκαν εκτενής εργασίες αναπαλαίωσης / συντήρησης του κτιρίου.

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ