Ιστορία

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η πρώτη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χρονολογείται από το 1926, οπότε και επανδρώνεται με άνδρες του ΠΝ ο παράκτιος σταθμός επικοινωνιών, στην περιοχή Ντεπό, (σημερινή ''Παλαιά ΝΔΒΕ'') με σκοπό την εξυπηρέτηση των ανταποκρίσεων των εμπορικών πλοίων. Στη συνέχεια, το 1934 η δραστηριότητα αυτή περιήλθε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταφορών και επομένως ο παραπάνω σταθμός εξακολούθησε να λειτουργεί καλύπτοντας πλέον τις ανάγκες επικοινωνίας αποκλειστικά του ΠΝ. Αργότερα, το 1937 και στην περιοχή Μεγάλο Έμβολο (Μεγάλο Καράμπουρνο) έξω από τη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο Αγγελοχώρι (σημερινό ''Κέντρο Εκπομπής Αγγελοχωρίου - ΚΕΑ''), αναπτύχθηκαν η Ναυτική Αντιαεροπορική και η Επάκτια Πυροβολαρχία με τον τίτλο ΝΑΠ/3 καλύπτοντας την αντίστοιχη Ναυτική Αμυντική Περιοχή. Μετά από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1940 συστήνεται για πρώτη φορά η Ανωτέρα Διοίκηση ΒΔ Αιγαίου. Η πρώτη αυτή εποχή της ΝΔΒΕ λήγει με την οπισθοχώρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και ανατινάζονται οι ΝΑΠ/3 και εγκαταλείπονται οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Μετά τη λήξη του Πολέμου, το έτος 1944 συστήνεται η Ναυτική Διοίκηση/2 στο μέγαρο Σαμαρά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και στις 2/1/1945 συστήνεται πλέον η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, η οποία εγκαθίσταται στο επιταγμένο ξενοδοχείο «Ματζεστίκ» στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καθίσταται ξανά επιχειρησιακός ο σταθμός επικοινωνιών στο Ντεπό (σημερινή ''Παλαιά ΝΔΒΕ''). Πλέον το έργο της ΝΔΒΑ περιλαμβάνει και την εκκαθάριση των λιμένων, των ναρκοπεδίων, φραγμάτων, ναυαγίων κλπ, ώστε οι λιμένες να καταστούν εκμεταλλεύσιμοι, την καταγραφή, κατασκευή και οργάνωση εν γένει των υποδομών ναυτικής άμυνας στην περιοχή δικαιοδοσίας της καθώς και την επιτήρηση και τον έλεγχο της πειρατείας, της ναυσιπλοΐας, του λαθρεμπορίου και της παράνομης αλιείας στην ως άνω περιοχή. Κατόπιν, το 1951, η ΝΔΒΑ μετεγκαθίσταται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας 38 (περιοχή Σχολή Τυφλών στη Νέα Παραλία), μέχρι την 8/2/1960 που μεταφέρεται στις αναβαθμισμένες και εκτεταμένες πλέον εγκαταστάσεις του Ντεπό (σημερινή Παλαιά ΝΔΒΕ), επειδή το βασικό κτήριο της ΝΔΒΑ επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας κατεδαφίστηκε για τη διάνοιξη του νέου παραλιακού δρόμου. Με τη συγκέντρωση αυτή στο Ντεπό ολοκληρώνεται και η δεύτερη εποχή της ΝΔΒΕ.

Οι σημερινές εγκαταστάσεις της ΝΔΒΕ πρωτοεμφανίστηκαν στα σχέδια, το 1968 οπότε και έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση σχετικής εκτάσεως υπέρ της ΝΔΒΑ, στην περιοχή Μικρό Έμβολο (Καραμπουρνάκι - Καλαμαριάς) της Θεσσαλονίκης. Ακολούθως, το 1976 άρχισε η ανέγερση του σημερινού κτιρίου της ΝΔΒΕ του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 3/12/1979, η δε κανονική του λειτουργία άρχισε στις 2/1/1980. Έκτοτε, το έργο της ΝΔΒΑ παράγεται από τις εγκαταστάσεις του Μικρού Εμβόλου, ενώ οι εγκαταστάσεις του Ντεπό, πλέον Παλαιά ΝΔΒΑ, χρησιμοποιούνται για αποθηκευτικούς και υποστηρικτικούς σκοπούς. Παράλληλα, ενεργοποιείται ξανά η εγκατάσταση της περιοχής του Μεγάλου Εμβόλου (Αγγελοχώρι), όπου εγκαθίσταται πλήρης, σύγχρονος σταθμός αναμεταδόσεως επικοινωνιών, το ''Κέντρο Εκπομπής Αγγελοχωρίου - ΚΕΑ''.

Τέλος, την 20-7-1976 η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου (ΝΔΒΑ) μετονομάστηκε σε Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ), μετά από αντίστοιχη μεταβολή της περιοχής ευθύνης της.


 

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ