Συχνές Ερωτήσεις

Μπορείτε να δείτε έξω, όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό;

Τα Υποβρύχια δεν έχουν παράθυρα. 'Εχουν όμως τη δυνατότητα να ελέγξουν την επιφάνεια της θάλασσας, όταν βρίσκονται σε κατάλληλο βάθος, με τα περισκόπια.

Πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να παραμείνετε κάτω από το νερό;

Ένα συμβατικό Υποβρύχιο, όπως αυτά που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, έχει τη δυνατότητα αυτονομίας ταξιδίου περισσότερο από 50 ημέρες σε κατάδυση. Βασική προϋπόθεση είναι η φόρτιση των μπαταριών του και η ανανέωση της ατμόσφαιρας του σκάφους, σε τακτικά χρονικά διαστήματα (συνήθως 1 φορά στο 48ωρο).Για αυτό το λόγο υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ονομάζεται "ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ", κατά την οποία το Υποβρύχιο βρίσκεται σε κατάλληλο βάθος, κοντά στην επιφάνεια και με έναν τηλεσκοπικό σωλήνα "ρουφάει" αέρα, με σκοπό την ανανέωση της ατμόσφαιρας και τη λειτουργία των μηχανών για φόρτιση των μπαταριών του μέσω γεννητριών.

Γιατί τα Υποβρύχια είναι βαμμένα σε μαύρο χρώμα;

Τα Υποβρύχια είναι σχεδιασμένα για να ταξιδεύουν κάτω από το νερό και πρέπει να ταιριάζουν με το περιβάλλον, ώστε να κρύβονται και να μην είναι ορατά από (αεροσκάφη και Ε/Π) όταν βρίσκονται σε βάθος περισκοπικό. Έχει αποδειχθεί για τη Μεσόγειο τουλάχιστον ότι το μαύρο είναι το πλέον κατάλληλο χρώμα.

Πόσο βαθιά πηγαίνει ένα Υποβρύχιο;

Τα Υποβρύχια που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό έχουν δυνατότητα κατάδυσης σε βάθος μεγαλύτερο των 250μ. Το ακριβές μέγιστο βάθος, όπως και το συνήθες βάθος στο οποίο επιχειρούν είναι ΑΠΟΡΡΗΤΑ.

Πόσα άτομα υπηρετούν σε ένα Υποβρύχιο;

Τα Ελληνικά Υποβρύχια έχουν προσωπικό περί τα 35 άτομα εκ των οποίων 5-6 είναι Αξιωματικοί ενώ οι υπόλοιποι είναι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες.

Τι τρώτε;

Το Υποβρύχιο διαθέτει πλήρες εξοπλισμένο μαγειρείο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό δύο ατόμων, τα οποία στον περιορισμένο χώρο που διαθέτουν, προσπαθούν να ικανοποιήσουν όλες τις διατροφικές ανάγκες του πληρώματος. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του φαγητού, καθώς είναι μια από τις ελάχιστες απολαύσεις του πληρώματος εν καταδύσει.

Καπνίζετε μέσα στο Υποβρύχιο;

Το κάπνισμα στα Υποβρύχια εν καταδύσει αποφεύγεται και επιτρέπεται συνήθως κατά τη διάρκεια αναπνευστήρα. Επιτρέπεται όταν το Υ/Β βρίσκεται εν επιφανεία.

Με τι ταχύτητα ταξιδεύει ενα Υποβρύχιο;

Ο συνήθης πλους ενός Υποβρυχίου μπορεί να συγκριθεί με την ταχύτητα που αναπτύσει ένας ποδηλατης, σε όχι και πολύ γρήγορο ρυθμό (περίπου 12Km/h).

Τι γίνεται αν κάποιος υποφέρει απο κλειστοφοβία;

Οι ειδικές εξετάσεις που γίνονται στα υποψήφια πληρώματα των Υποβρυχίων δεν επιτρέπουν σε κλειστοφοβικά ατομα να σταδιοδρομήσουν στα Υποβρύχια.

Πώς προσανατολίζεστε;

Ένα Υποβρύχιο ταξιδεύει με βάσει του υπάρχοντες ναυτικούς χάρτες, την πυξίδα και την ηχοεντοπιστική συσκευή (SONAR) που διαθέτει για τον εντοπισμό των πλοίων που βρίσκονται στην επιφάνεια ή στο βυθό.

Μπορεί κάποιος να υπηρετήσει τη θητεία του στα Υποβρύχια;

Σήμερα, δυνατότητα να υπηρετήσουν στα Υποβρύχια έχουν μόνο οι στρατεύσιμοι ειδικοτήτος ΙΑΤΡΟΥ.

 

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ