Περιληπτική ιστορία Διοικήσεως Υποβρυχίων

Στη μακρόχρονη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού τα Υποβρύχια έπαιξαν το δικό τους σημαντικό ρόλο. Συνολικά μέχρι σήμερα, από τη δύναμη των Υποβρυχίων, πέρασαν 31 Υποβρύχια διαφόρων τύπων.

Το πρώτο Υ/Β εμφανίζεται στο ΠΝ το 1886. Ήταν ένα μικρό Υ/Β Σουηδικής κατασκευής, με 3 άνδρες πλήρωμα, που διατηρήθηκε μέχρι το 1901 χωρίς ουσιαστικά να αξιοποιηθεί επιχειρησιακά.

Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων παρελήφθησαν τα Υ/Β ΔΕΛΦΙΝ και ΞΙΦΙΑΣ. Το ΔΕΛΦΙΝ είναι το πρώτο Υ/Β στον κόσμο, που σε πολεμική επιχείρηση εξετέλεσε τορπιλλική προσβολή (ανεπιτυχή), κατά του τουρκικού καταδρομικού METZHTIE .

 

Υ/Β Ξιφίας


 

Το "ΞΙΦΙΑΣ" δεν έλαβε μέρος σε καμία επιχείρηση του πολέμου.

Το 1914 συστάθηκε η Διοίκηση Υποβρυχίων με τον τίτλο "Σταθμός Καταδυομένων".

Το 1916 τα δύο υποβρύχια κατασχέθηκαν από τους Γάλλους και επεστράφησαν σε κακή κατάστασή το 1919. Παροπλίσθηκαν το 1920.

Η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε τη ΔΥ με 6 Υ/Β, η δράση των οποίων αποτελεί χρυσή σελίδα στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Τέσσερα από τα Υ/Β αυτά βυθίστηκαν με απώλειες 105 Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ναυτών.

 

Μνημείο Πεσόντων Υ/Β

 

Μετά τον πόλεμο το Ναυτικό διαθέτει 6 Υ/Β βρετανικής κατασκευής τύπου " V "/" U " , τα οποία επιστρέφονται στη Βρετανία μέχρι το 1958 και αντικαθίστανται από 3 αμερικάνικης κατασκευής Υ/Β κλάσεως GATO.

 

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70 αρχίζει μία καινούργια εποχή για τη ΔΥ. Αγοράζονται από τη Γερμανία τα 4 Υ/Β τ.ΓΛΑΥΚΟΣ και τα αμερικάνικα τ.GATO αντικαθίστανται με 2 άλλα κλάσεως GUPPY.

 

Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (τ. GUPPY)

 

Στο τέλος της ίδιας δεκαετίας 4 νέα Υ/Β τ.ΠΟΣΕΙΔΩΝ εντάσσονται στο ΠΝ. Τα 10 αυτά Υ/Β παραμένουν μέχρι το 1995, οπότε και παροπλίζονται τα 2 αμερικάνικης κατασκευής.

 

 

Περιληπτική ιστορία Διοικήσεως Υποβρυχίων Περιληπτική ιστορία Διοικήσεως Υποβρυχίων

 

 

Με την είσοδο στον 21ο αιώνα αποφασίστηκε η πρόσκτηση νέων Υ/Β τ. 214 καθώς επίσης και ο εκσυγχρονισμός του Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ.

Στα τέλη του 2010 εντάχθηκε στο ΠΝ το 1ο Υ/Β τ.214 (Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) ενώ το θέρος του 2011 παροπλίστηκε το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ.

Έτσι σήμερα, στη Διοίκηση Υποβρυχίων είναι ενταγμένα 3 Υ/Β τ.ΓΛΑΥΚΟΣ (τ.209/1100), 3 Υ/Β τ.ΠΟΣΕΙΔΩΝ (τ.209/1200), 4 Υ/Β τ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (τ.214), 1 Υ/Β τ.ΠΟΣΕΙΔΩΝ εκσυγχρονισμένο (Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ) .

 

Περιληπτική ιστορία Διοικήσεως Υποβρυχίων Περιληπτική ιστορία Διοικήσεως Υποβρυχίων

 

 
  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ