Διοίκηση

 

Διοίκηση 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΑΧΕΩΝ ΣΚΑΦΩΝ είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών με τα πλοία της και το προσωπικό της αποτελεί μια από τις βασικότερες αιχμές του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η συνεχής παρουσία των πλοίων της στις ελληνικές θάλασσες, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οπουδήποτε απαιτηθεί, αποτελεί εγγύηση διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας και προβολή της Ελληνικής σημαίας.

Η έδρα της βρίσκεται στην Αμφιάλη ΝΣ. Της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών προΐσταται Μάχιμος Αξιωματικός βαθμού Πλοιάρχου.

 
 
Αποστολή

Η αποστολή της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών είναι να ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των εντολών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου Στόλου, για την οργάνωση, διοίκηση, επιχειρησιακή εκπαίδευση, παρακολούθηση της συντηρήσεως και γενικά την ετοιμότητα και προετοιμασία για πόλεμο των πλοίων, με σκοπό τη συμβολή στην εκπλήρωση της αποστολής ή των έργων που ανατέθηκαν στον Αρχηγό Στόλου.


 

Επιχειρησιακή Δραστηριότητα - Έργα

Τα πλοία της ΔΤΣ στο πλαίσιο της αποστολής τους συμμετέχουν σε εθνικές και διασυμμαχικές/διακρατικές ασκήσεις καθώς και επιχειρήσεις ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις "SNMG2", "SEA GUARDIAN", "Επιτήρηση Ιονίου", "Επιτηρήσεως - προστασίας νήσων Ανατολικού Αιγαίου", επιχειρήσεως "ΞΙΦΙΑΣ".
  • Συνδρομή του Π.Ν. σε καταστάσεις ανάγκης (έρευνα-διάσωση, μεταφορά ασθενών, κ.λ.π.) κoινωνικών αποστολών (μεταφορά κλιμακίων ιατρών σε νήσους), καθώς και συμμετοχής σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.
  • Επιχειρήσεις ελέγχου εμπορικών πλοίων (Νηοψία, Δίωξη λαθρεμπορίου, Έλεγχο ναυσιπλοΐας κτλ.).
  • Συνδρομή σε επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα.

 

Πλοία

Στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών ανήκουν 15 Πυραυλάκατοι (ΤΠΚ).


 

Οργάνωση

Για επιχειρησιακούς λόγους αλλά και για λόγους διοικητικής ευελιξίας, εκπαιδεύσεως και υποστήριξης, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών περιλαμβάνει:

  1. Δύο Μοίρες Τ.Σ. (ΜΤΠΚ 1,2) στις οποίες ανήκουν από 7 και 8 ΤΠΚ διοικούμενες από αντίστοιχους Διοικητές Μοιρών (ΔΜΤΠΚ 1,2) οι οποίοι είναι Μάχιμοι Αξιωματικοί βαθμού Αντιπλοιάρχου ή Πλωτάρχη.
  2. Σχολή Ταχέων Σκαφών.
  3. Βάση Ταχέων Σκαφών.

 

Πλοία ανά Μοίρα


1Η ΜΟΙΡΑ ΤΠΚ
 

ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ

ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ

ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ

ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ

 
2Η ΜΟΙΡΑ ΤΠΚ

ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ

ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ

ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ

ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ

ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ

ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ

ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ

ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ

 
  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ