Διοίκηση Ναρκοπολέμου

Διοίκηση Ναρκοπολέμου

 

Γενικά

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑΡΚΟΠΟΛΕΜΟΥ είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Διοίκηση Ναρκοπολέμου με τα πλοία της και το προσωπικό της αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού μας Ναυτικού κατά την ανάληψη Αντιναρκικών Επιχειρήσεων. Η παρουσία των ναυτικών μονάδων της στις ελληνικές θάλασσες, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, αποτελεί εγγύηση διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και προβολή της Ελληνικής σημαίας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αποστολής της Διοικήσεως σε Εθνικό πλαίσιο αλλά και των Νατοϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Η Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ) περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες με 220 άνδρες και γυναίκες περίπου να τη στελεχώνουν. Η έδρα της βρίσκεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Της Διοίκησης Ναρκοπολέμου προΐσταται Μάχιμος Αξιωματικός βαθμού Πλοιάρχου.

 Αποστολή

Η αποστολή της Διοικήσεως Ναρκοπολέμου είναι να ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των εντολών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου Στόλου, για την οργάνωση, διοίκηση, επιχειρησιακή εκπαίδευση, παρακολούθηση της συντηρήσεως και γενικά την ετοιμότητα και προετοιμασία για πόλεμο των πλοίων αρμοδιότητας της, με σκοπό αφενός την διατήρηση της ετοιμότητας και αφετέρου την συμβολή στην εκπλήρωση της αποστολής ή των έργων που ανατέθηκαν στον Αρχηγό Στόλου με κύρια αποστολή την ανάληψη Αντιναρκικών Επιχειρήσεων.

 Έργα

Τα έργα που απορρέουν και αναλαμβάνονται από τη Διοίκηση Ναρκοπολέμου είναι:

α. Παρουσία στο Αιγαίο/Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού απαιτηθεί
β. Συμμετοχή σε διασυμμαχικές ασκήσεις/επιχειρήσεις ΝΑΤΟ/αποστολές στα πλαίσια επιβολής αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και διατήρησης της διεθνούς ειρήνης -+
γ. Διατήρηση/επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και ετοιμότητας.
δ. Εκπόνηση νέων και αναθεώρηση παλαιών τεχνικών/τακτικών οδηγιών

 Πλοία

Στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου ανήκουν τέσσερα πλοία εκ των οποίων, δύο Ναρκοθηρευτικά τ.OSPREY και δύο Ναρκοθηρευτικά/Ναρκαλιευτικά τ.HUNT.

 Οργάνωση

Επιχειρησιακά τα πλοία της Διοικήσεως υπάγονται απευθείας στον Διοικητή Ναρκοπολέμου. Τα καθήκοντα του εν πλω Διοικητή εκτελούνται από τον αρχαιότερο Κυβερνήτη εν πλω όταν ο Διοικητής δεν επιβαίνει σε κάποια αντιναρκική μονάδα. Τέλος στην Διοίκηση Ναρκοπολέμου υπάγεται και η Σχολή Ναρκοπολέμου.

Βιογραφικό Διοικητή

Διατελέσαντες Διοικητές

Τηλέφωνο Επικοινωνίας Διοικήσεως : 210-4648432

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ