Εισαγωγή

Εισαγωγή

 

Θα έλεγε κανείς ότι ήταν φυσική κατάληξη η σύνδεση της ζωής ταυ ιστιοφόρου «Ευγένιος Ευγενίδης» με την Ελλάδα, μια χώρα με 16.000 χλμ. ακτογραμμή και έντονο νησιωτικό χαρακτήρα, μια χώρα που η μοίρα της συνδέθηκε με την άρτια γνώση της συμπεριφοράς και του χειρισμού του θαλασσινού στοιχείου. Άλλωστε, η ναυτική επιδεξιότητα των Ελλήνων, ναυτικών, ναυπηγών, ψαράδων και εμπόρων, η τόλμη και η ευστροφία του λαού μας, η διαρκής αναζήτηση του καινούργιου, εξυμνούνται ήδη από τα Ομήρεια έπη.

Το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», μια κομψή τρικάταρτη σκούνα του 1929, σε μαγεύει καταρχήν με την ιστορία του. Η ζωή του ξεκινά από ένα φημισμένο ναυπηγείο στη βροχερή Σκωτία, ως "Sunbeam II", ακολουθούν κρουαζιέρες αναψυχής στα ζεστά νερά της Μεσογείου, και στη συνέχεια, μυστικές αποστολές διάσωσης αγωνιστών της Αντίστασης στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Η δράση συνεχίζει μεταπολεμικά στις βόρειες θάλασσες, όπου το πλοίο, υπό σουηδική κυριότητα, λειτουργεί πλέον ως εκπαιδευτικό, για να καταλήξει αμέσοος μετά στα ηλιόλουστα ελληνικά νερά, εκπαιδεύοντας τους ναυτικούς δόκιμους στην Ύδρα.

Τα τελευταία χρόνια, το πλοίο παρέμενε σιωπηλά αραγμένο στον Φλοίσβο, περιμένοντας ένα καλύτερο μέλλον, που τελικά φαίνεται ότι ήλθε. Το Πολεμικό Ναυτικό μας, ανέλαβε δυναμικά μιά επιχείρηση διάσωσης διαφορετική από κάθε άλλη: να ξαναφέρει στη θαλασσινή ζωή το ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», να μεριμνήσει για την άμεση επισκευή και τον επανεξοπλισμό του. Και ακόμη περισσότερο, να δώσει πνοή σε ένα σκαρί που σήμερα φαίνεται να τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Αυτή ακριβώς η πνοή φαίνεται να ζωντανεύει την έκθεση για το πλοίο «Ευγένιος Ευγενίδης», που με πολλή φροντίδα στήθηκε και θα φιλοξενηθεί για αρκετούς μήνες στο ιστορικό πλοίο-μουσείο θωρηκτό «Αβέρωφ». Η έκθεση αναβιώνει κομμάτι-κομμάτι την πλούσια ιστορία του ιστιοφόρου, συλλέγοντας ιστορικά στοιχεία, ντοκουμέντα, αντικείμενα, αλλά και αναμνήσεις διαφορετικών ανθρώπων, δεμένων με τη θάλασσα και με τη ζωή του ίδιου του σκαριού, φέρνοντας έως τη μαρίνα του Φλοίσβου, το άρωμα άλλων εποχών.

Πιστεύουμε ότι το ελληνικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», έχει έναν νέο προορισμό και μια λαμπρή προοπτική στον 21ο αιώνα: να επανέλθει στους θαλασσινούς δρόμους, ως ένα αξιόπλοο πλέον εκπαιδευτικό σκαρί για το Πολεμικό Ναυτικό μας, αλλά και ως καύχημα του θαλασσινού λαού μας που θα μεταφέρει υπό την ελληνική σημαία, ένα μήνυμα φιλίας των λαών, σε λιμάνια και θάλασσες ασφάλειας και συνεργασίας. Η αναβίωση του ιστιοφόρου «Ευγένιος Ευγενίδης» και η επαναφορά σι η ν ενέργεια με τους νέους αυτούς στόχους, θα έκανε περήφανο το μεγάλο ευεργέτη μας και δεινό επιχειρηματία της θάλασσας Ευγένιο Ευγενίδη, αλλά και την αδελφή του Μαριάνθη Σίμου, η οποία υλοποίησε την απόφαση να υποσυηριχθεΐ από την περιουσία του εθνικού ευεργέτη, η αγορά του πλοίου από το ελληνικό δημόσιο, το 1965. Ελπίζω ότι η ελληνική Πολιτεία, ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και όλοι -φορείς και άτομα- που βλέπουν με ευαισθησία τη θαλασσινή μοίρα του Έλληνα, θα πρέπει αρμονικά να συνεργαστούν ώστε να αποτελέσει ίο «Ευγένιος Ευγενίδης» μια ακόμη σημαντική ψηφίδα στο ναυτικό πολιτισμό όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά του ευρωπαϊκού και διεθνούς κόσμου.
 

Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ-ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ