Υποναύαρχος Σταύρος Μπάνος ΠΝ

ΓΕΕΘΑ ΕΘΚΕΠΙΧ

Υποναύαρχος Σταύρος Μπάνος ΠΝ

Ο Υποναύαρχος Σταύρος Μπάνος ΠΝ, γεννήθηκε την 25η Οκτωβρίου του 1962. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1981 και αποφοίτησε από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού τον Ιούνιο του 1985 με το βαθμό του Σημαιοφόρου. Προήχθει σε:

Ανθυποπλοίαρχος

1988

Υποπλοίαρχος

1993

Πλωτάρχης

1997

Αντιπλοίαρχος

2002

Πλοίαρχος

2010

Αρχιπλοίαρχος

2015

Υποναύαρχος

2017

Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του ως Αξιωματικός Οπλισμού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας και είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Πανεπιστημίου Πεζοναυτών (ΗΠΑ) της Διακλαδικής Σχολής Επιτελών του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (ΗΠΑ) και της Σχολής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΙΤΑΛΙΑ).

Υπηρέτησε κυρίως σε Αντιτορπιλικά, Φρεγάτες, Κανονιοφόρους και Πετρελαιοφόρα ως Αξιωματικός Οπλισμού, Επιχειρήσεων και Ύπαρχος.

Υπηρέτησε ως Κυβερνήτης στην ΚΦ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ και στη ΦΓ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ.

            Οι λοιπές επιτελικές θέσεις περιλαμβάνουν τη θητεία του ως Επιστολέας της Διοίκησης Κανονιοφόρων, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου, Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στην Άγκυρα, Διευθυντής της Διευθύνσεις Α2 του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Από την προαγωγή του ως Υποναύαρχος , μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να  ασκεί καθήκοντα Διευθυντή του  Κέντρου Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
 

Ο Υποναύαρχος Σ. Μπάνος έχει τιμηθεί με:
 

α.         Σταυρός Ταξιαρχών του Τάγματος της Τιμής

β.         Σταυρός Ανωτέρων Ταξιαρχών του Τάγματος του Φοίνικα

γ.         Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β’ Τάξεως

δ.         Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως

ε.         Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Β’ Τάξεως

στ.       Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε ειρηνευτικές Αποστολές (3 ΑΠ)

 

Είναι παντρεμένος και έχει έναν υιό και μια κόρη.